Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена  за нарушения, свързани

...
Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена  за нарушения, свързани
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира за нарушения при изграждането на Турски поток през България


Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена  за нарушавания, свързани с избора на реализатор и ускореното създаване на газопровода " Турски поток ".

Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване в четвъртък (31 август) няколко дни, откакто от  обявиха, че през 2019 година се е провела необявена в България среща, на която " българската, съветската и арабската страна " са обсъждали съответна поредност от дейности и времева рамка за осъществяването им за бързо да се бъде издигнат " Турски поток " през България. Срещата е била на 1 юли 2019 година в Истанбул. Информация е открита в отворената от хакери поща на съветския политик , глобен няколко пъти от 2014 година насам поради съветската експанзия в Украйна.

В България газопроводът бе показан като разширение на газопреносната мрежа на страната и тогавашният министър председател Бойко Борисов непрестанно го наричаше " Балкански поток ", без значение, че в чужбина и руснаци, и американци използваха точно името " Турски поток ".

Поръчката за построяването на " Турски поток " през България бе изненадващо оповестена дни преди Коледа на 2018 година и провеждането ѝ беше придружено с най-големия скандал в историята на обществените процедури в България, напомня Капитал. След като на 3 април 2019 година възложителят " Булгартрансгаз " класира преди всичко в търга консорциум " Аркад ", защото цената му беше доста по-ниска, вместо да подписа контракт с него на 28 май, държавната компания реши едностранно да го в профил и да избере втория - обвързвано с Русия обединяване, което от своя страна, обратно на всички правила, даже промени ценовата си оферта след подаването и отварянето ѝ.

По-късно на 18 септември 2019 година " Булгартрансгаз " подписа контракта за 1.102 милиарда евро със саудитската компания " Аркад " за построяването на газопровода. Тогава Борисов (като министър председател в третия си мандат съобщи: " Проведоха се доста срещи, в това число и с съветските сътрудници, с сътрудниците от Саудитска Арабия. Това е по този начин нареченият " Балкански поток ". Една транспарантна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме осъществяване. Благодарение на принц Салман - това е голяма инвестиция ".

В известието на прокуратурата е записано още, че наблюдаващият прокурор, определен на правилото на инцидентния асортимент, следва да предприеме дейности по своя преценка съгласно пълномощията си по Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.
От прокуратурата прецизират, че ще ревизират информацията за заобикаляне на Закона за публичните поръчки и разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за изпълнител като подизпълнител на част от плана. Освен информацията за срещата от АКФ разпространиха и имейл от Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ, до Александър Воробьов, консултант на Бабаков и глобено лице тъкмо в това му качество. То е изпратено на 19 юли 2019 година и в него Бориславова учтиво моли да бъдат предизвестени Бабаков и " Газпромекспорт ", че ще има закъснение на построяването поради обжалването на процедурата. В изказване след обявата БАКБ заяви, че е била единствено една от обслужващите банки на саудитския консорциум " Аркад ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР